Subota, 22 Jun

Uslovi odobravanja lizinga

slide 02

Lizing se može odobriti preduzetnicima, pravnim licima i poljoprivrednicima, državljanima Republike Srbije, uz obavezno povlačenje izveštaja Kreditnog biroa.

Uslovi zavise od vrste i cene predmeta lizinga, tipa primaoca i njihove kreditne sposobnosti odnosno zaduženosti.

Poljoprivrednicima koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, po važećim uslovima i na osnovu propisane dokumentacije koja je navedena u Zahtevu za finansiranje poljoprivrednika, može se odobriti bilo koji predmet poljomehanizacije, potreban primaocu lizinga za obavljanje registrovane delatnosti. Lizing se odobrava na period do 5 godina ukoliko primalac lizinga ima zadovoljavajuću kreditnu sposobnost.

Taksistima koji imaju registrovanu taksi radnju, po važećim uslovima i na osnovu propisane dokumentacije koja je navedena u Zahtevu za finansiranje taksista, može se odobriti: novo vozilo maksimalne vrednosti do 20.000 evra kao i polovno vozilo ne starije od 6 godine. Kod odobravanja polovnih vozila davalac lizinga vrši procenu vrednosti vozila ili upoređuje sa vrednošću datom u katalogu AMSS. Lizing se odobrava na period do 5 godina ukoliko primalac lizinga ima zadovoljavajuću kreditnu sposobnost.

Preduzetnicima koji imaju registrovanu radnju, po važećim uslovima i na osnovu propisane dokumentacije koja je navedena u Zahtevu za finansiranje preduzetnika, može se odobriti bilo koji predmet lizinga potreban za obavljanje registrovane delatnosti ukoliko primalac lizinga ima zadovoljavajuću kreditnu sposobnost.

Pravnim licima po važećim uslovima i na osnovu propisane dokumentacije koja je navedena u Zahtevu za finansiranje pravnih lica i popunjenog upitnika "Upoznaj svog klijenta", može se odobriti lizing bilo kog vozila, mašine ili opreme potrebne za obavljanje njihove delatnosti. Lizing se odobrava na period do 5 godina. Lizing se može odobriti i samo delimično, odnosno za pojedine predmete lizinga u zavisnosti od zaduženosti i kreditne sposobnosti primaoca lizinga i procene davaoca lizinga šta je za njega nerizičan plasman.